torstai 20. lokakuuta 2016 | 12.18

Se kerta kun 60-vuotias mies tarttui vaginaani

...Tanssimassa oli myös vanhempi pariskunta, noin 60-vuotias mies ja nainen. He alkoivat tanssimaan ympärillämme ja yhtäkkiä tunsin jonkun kouraisevan takapuoltani. Raivostuin ja huusin miehelle ja käskin häntä lopettamaan. Hän nauroi. Jatkoin tanssimista ja eipä aikaakaan kun joku taas kouraisi takapuoltani, mutta myös....

Rakastatteko tekin provosoivia otsikoita? Kerron tarinan ja toisenkin tähän liittyvästä epäonnekkaasta tapahtumasarjasta mutta alustan ensin vähän.

Selasin uutisia ja törmäsin uutisesta toiseen artikkeleita jotka käsittelivät seksuaalista häirintää. Älyn jättiläinen Donald Trump nosti aivopieruillaan kissan pöydälle jälleen kerran hänen rehenneltyään naisten ahdistelusta. Mielestäni on kaksi syytä miksi ihmiset eivät yleisesti ottaen pidä tätä ongelmana yhteiskunnassamme. Ensimmäinen syy on tiedostamattomuus. Seksuaalinen häirintä ja seksismi ovat niin syvällä kulttuurissa, ettei niihin tule kiinnittäneeksi huomiota.

''Naiset kasvavat kulttuuriin, jossa seksismin eri muodot ovat niin sisäänrakennettuja, etteivät edes naiset itse niitä välttämättä tunnista. Naisiin ehdollistunut miesten miellyttämisen tarve sokaisee monet sekoittamaan seksuaalisen häiriköinnin imarteluksi, eikä tilanteisiin liittyvää ahdistusta osata välttämättä jäsentää.''
Misogony  is so last season - iltalehti

Ja tietysti aivan paras ja legendaarisin kommentti mieheltä keskusteltaessa asiasta on ''Aijaa, no mä en kyllä oo huomannu että naiset kohtais  hirveesti seksuaalista häirintää/seksismiä/sovinismia.''

...Voisikohan johtua vaikka siitä että sinä et ole nainen? Just a thought.

Toinen syy on uhrin syyllistäminen ja se itsensä eli seksismi.
''Pojat on poikia'', ''Joo mut ei kaikki miehet'', ''Älä nyt oo tosikko se on vaa läppää'', ''Sul on vaa huono huumorintaju'', ''Kylläpäs sä pienestä säikähdät''

Kyllä, totta on että ei kaikki miehet. Mutta tarpeeksi monta miestä että aivan joka ikinen nainen maan päällä on jossain vaiheessa elämää (ja yleensä läpi koko elämän) kohdannut seksuaalista häirintää tai seksismiä.
Kyllä, totta on että ei kaikki miehet. Mutta tarpeeksi monta miestä että aivan joka ikinen nainen on jossain vaiheessa elämää kokenut olonsa pelokkaaksi, turvattomaksi ja ahdistuneeksi jonkun miehen (ja yleensä useamman) toimesta.
Kyllä, totta on että moni heitto voi olla vitsi, mutta siinä vaiheessa kun on muutama erittäin ahdistava ja epämiellyttävä kokemus takana, sua ei tippaakaan kiinnosta että joku uuno palauttaa sut siihen ahdistavaan tunnelmaan joka sulla sillon kerran työpaikalla oli kun sun pomo päätti käyttää hyväkseen ääneensanomattomia työsuhde-etuja.
Pojat on poikia, totta, mutta tytöt ovat myös tyttöjä ja teidän pitäisi jättää heidät rauhaan.

Joillekkin naisille näitä kokemuksia sattuu enemmän ja toisille vähemmän, mutta jokaiselta niitä löytyy. Se ei edes liity mihinkään ulkoiseen tekijään, vaan on täysin sattumanvaraista (joten ei kommenttiakaan siitä että mitä sulla oli päällä!!! Sillä ei ole mitään merkitystä!). Minulle näitä on kertynyt sen verran että voisin vaikka kirjan kirjoittaa pelkästään näistä kokemuksista, tielleni on sattumoisin osunut aivan hiton monta punaniskaa. Kokemuksia on lukemattomia, kourimista, huutelua, ehdottelua, ahdistelua, seuraamista, yms yms yms.... Kerron teille viisi erilaista kokemusta seksuaalisesta häirinnästä omasta elämästäni.

1. Muistan kun 16-vuotiaana lukiossa jakson vaihtuessa aloitin uuden kurssin. Ensimmäisen tunnin aikana huomasin miten vanhempi miesopettaja tuijotti silmiinpistävästi rintojani. Palatessani seuraavalle tunnille hän pyysi että vaihtaisin paikkaa eteen.

2. Olin tulossa kaverin luota kotiin, ja koko bussimatkan näin kun kolmekymppinen suomalainen mies tuijotti minua. Kun hän huomasi että aijoin jäädä pysäkillä pois, hänkin alkoi tekemään lähtöä. Livahdin keskiovesta ja oli jotenkin sellainen kutina että nyt pitää kävellä nopeasti. Ajattelin että olenko nyt aivan vainoharhainen, että minusta tuntuu että minua seurataan. Yritin vähän kiemurrella kaduilla ja katsoa että seuraako mies minua todella. Kyllä seurasi, aivan epäilemättä. Kuulin takanani kuinka askeleet tulivat lähemmäs ja lähemmäs ja yritin kävellä vielä kovempaa. Kadut olivat pimeitä ja tyhjiä ja minulle alkoi iskeä pakokauhu. Parhain kuvaus sille fiilikselle mikä minulla oli, on ''se tunne kun sä tiedät että sua saalistetaan''. En uskaltanut kävellä kotiin asti koska pelkäsin hänen saavuttavan minut tai näkevän missä asun, niin päätin nopeuttaa kävelyä vielä ja yrittää livahtaa lähikauppaan missä olisi ainakin myyjä. Yhtäkkiä askeleet ja hengitys kuului aivan takaani, välissämme oli enää metri tai kaksi ja siinä vaiheessa päätin ottaa jalat alle ja juoksin lähikauppaan. Turvassa. Mutta tästä eteenpäin melkein joka ilta kaveripoika sai kunnian saattaa minut illalla kotiin.

3. Muistan kotibileissä kun viisi tuttua poikaa piirittivät minut, pitivät minusta kiinni ja naureskellen yrittivät riisua minulta vaatteet, samalla he heittivät läppää siitä kenen kanssa olisin harrastanut seksiä. Rimpuilin irti ja juoksin nurkan taakse itkemään.

4. Kotimatkalla Rautatientorilla näin kun eräs mies hymyili minulle sillä epämiellyttävällä tavalla jonka kaikki naiset tietävät, ja alkoi seuraamaan minua. Kävelin sporapysäkille mahdollisimman nopeasti ja mies sopeutti askeleensa tahtiini ja oli koko ajan metrin päässä aivan takanani. Kun pysähdyin pysäkille hän kääntyi puoleeni niin että kasvojemme välissä oli ehkä muutama sentti ja hän maukaisi. Käännyin pois ja onneksi tämä ymmärsi yskän eikä jäänyt luokseni, hän siirtyi vastakkaiselle pysäkille toisen blondin luo. Tämä kerta oli poikkeuksellisen onnekas.

5. Back in the day kun vielä kävin tanhuamassa paikallisessa juottolassa, krebasin ystäväni kanssa tanssilattialla. Tanssimassa oli myös vanhempi pariskunta, noin 60-vuotias mies ja nainen. He alkoivat tanssimaan ympärillämme ja yhtäkkiä tunsin jonkun kouraisevan takapuoltani. Raivostuin ja huusin miehelle ja käskin häntä lopettamaan. Hän nauroi. Jatkoin tanssimista ja eipä aikaakaan kun joku taas kouraisi takapuoltani, mutta myös vyötäröäni ja rintojani. Nyt huusin todella vihaisena miehelle ja käskin häntä lopettamaan. Hän nauroi. Jatkoin vieläkin tanssimista, joskin äärimmäisen tuohtuneena ja sitten tunsin kun iso vapiseva miehen käsi hapoo haarovälissäni ja tarttuu rajusti kiinni alapäähäni, eikä hän päästänyt irti. Hän tarttui niin kovasti kiinni vaginaani että se sattui ja minun täytyi rimpuilla otteesta irti koska hän ei päästänyt irti! Minut täytti niin sanoinkuvaamattoman syvä ahdistus, turvattomuus, voimattomuus, viha ja raivo, että siinä kohtaa naksahti päässä ja hyökkäsin hänen kimppuunsa, ja mies vaan nauroi, ja hänen kumppaninsa myös! Taoin miestä nyrkeillä raivoissani kyyneleiden valuessa poskilla koska olin niin vihainen, minulta ryöstettiin päätösvalta omasta vartalostani ja koskemattomuudestani! Mies vaan nauroi ja nauroi ja nauroi...

Nämä olivat kaikki omia kokemuksiani, totuudenmukaisia ja liioittelemattomia, autenttisia kokemuksia elämäni varrelta, eivätkä tässä ole edes ne rajuimmat. Ja näitä on miljoonia. Ja näitä on jokaisella naisella. Nämä kokemukset johtavat epätoivon, ahdistuksen, turvattomuuden ja voimattomuuden tunteisiin. Susta tuntuu, että toi mies voi tehdä sulle ihan mitä vaan se haluaa etkä sä voi sille yhtään mitään. Susta tuntuu ettei sulla ole hallintavaltaa sun omasta kropasta tai elämästä. Susta tuntuu kuvottavalta ja likaiselta vaikka et ole tehnyt mitään väärin. Nämä kokemukset saa sut pälyilemään ympärille kun kävelet himaan ja syö sun luottamuksen miespuolisiin tuttuihin. Onneksi näistä kokemuksista voi toipua ja antaa anteeksi ja jatkaa eteenpäin, mutta ei se ole helppoa. Eikä se poista sitä että meillä on ongelma.

Meillä on oikea, huomionarvoinen massiivinen ongelma. Älä kuittaa oikeaa ongelmaa heittämällä kepeitä kommentteja huumorintajuttomuudesta tai muusta. Älä viittaa kintaalla koska et ole itse kokenut vastaavaa. Naisten vastaus seksismille on feminismiliike, (joka on johtanut kärjistetyissä tapauksissa miesvihaan, that's not good, we stand for equality of both sexes) mutta me emme muuta kulttuuria ennen kuin myös miehet päättävät ottaa ongelman vakavasti ja suojella naisiaan ja muuttaa omia ajattelutapojaan.  Me emme muuta kulttuuria ennen kuin kohtaamme omat ajatuksemme ja uskomme aitoon miehen ja naisen tasa-arvoon, miehet ja naiset. Me pystymme muuttamaan kulttuuria. Viimeisen sadan vuoden aikana olemme saaneet naisille äänioikeuden, siunauksen työntekoon kotitöiden sijaan tai lisäksi, hyväksytyn aseman työyhteisössä, yms yms yms. Me pystymme saamaan naisille myös yhteiskunnan jossa ei tarvitse pelätä miehiä.

Me tarvitsemme yhteiskunnan jossa naisten ei tarvitse pelätä miehiä.
Ida Erämaa
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Malli: Simple Grey Variant © Koodikielellä