keskiviikko 16. maaliskuuta 2016 | 5.25

Middlemist red


Middlemist red flower on maailman harvinaisin kukka. Se on kaunis ruusua muistuttava vaaleanpunainen kukka ja sitä pitää erityisesti vaalia ja suojella jotta sen olemassaolo säilyisi.

''That the Middlemist's Red survives today is conservation success story. "It's the importance of getting as many people as possible to ensure they stay with us on this Earth," Fiona Crumley, the head gardener at the Chiswick House told the BBC.''

On lottovoitto syntyä Suomeen. Jos olisin syntynyt Somaliassa tai vaikka Intiassa, olisin naisena tuomittu kärsimään aivan silmitöntä sadismia ja väkivaltaa sukupuoleni tähden. Minua olisi luultavasti aivan epäinhimillisesti kidutettu jo lapsena silpomalla sukupuolielimeni tunnistamattomaksi, niin että koko elämäni kärsisin kamalasta tuskasta. Vanhempani luultavasti pitäisivät minua pakkotyössä, myisivät minut seksiorjaksi tai vaimoksi montakymmentä vuotta vanhemmalle miehelle ollessani noin kymmenen vuoden vanha. Ensimmäinen seksikokemukseni olisi raiskaus ja tuottaisi aivan käsittämätöntä tuskaa, sillä minut on ommeltu umpeen, ja mies joutuu leikkaamaan minut auki ennen kuin voisi tyydyttää tarpeensa. Olen vain kymmenen, mutta sieluni on kuollut jo kauan sitten. Yhteisössäni en ole mitään. En saa käydä koulussa, en saa ansaita elantoani, en saa päättää omasta elämästäni tai ruumiistani. Olen olemassa vain ollakseni orja miehille. Olin sitten prostituoitu tai naimisissa, koen päivittäin väkivaltaa ja raiskaamista. Ja kipua. Paljon kipua. Sieluni kuoli jo kauan sitten. Saan ensimmäisen lapseni 11-vuotiaana. Minulla ja lapsellani on vähemmän ikäeroa kuin minulla ja miehelläni. Minun pitäisi vain olla kiitollinen siitä että olen elossa, sillä isäni valitsi antaa minun elää. Naapurin perhe on tappanut jo kaksi tyttövauvaa, heillä on nyt yksi poika. Eräs intialainen sananlasku kertoo, että tyttövauva on kuin kastelisi naapurin puutarhaa. Minun pitäisi olla kiitollinen että sain elää, mutta sieluni on kuollut jo kauan sitten. 

Tämän tekstin kirjoittaminen on tuottanut minulle henkilökohtaisesti äärimmäisen suurta tuskaa, ja sen sanominen tuntuu maailman typerimmältä asialta sen rinnalla mistä kirjoitan. Jokainen yllä luettelemistani asioista on tapahtunut miljoonille tytöille ympäri maailmaa. Miksi kirjoitan tästä? Koska kun on syntynyt länsimaassa, alkaa pitämään asioita kuten koulutus, valinnanvapaus ja koskemattomuus itsestäänselvyytenä. Sitten kun ajaudut puolivahingossa tutkimaan asioita enemmän, totuus iskee vasten kasvoja. Mutta yksi sydän muuttui sen järkytyksen keskellä. Yhden päivän aikana suurimmaksi unelmakseni nousi muutto auttamaan jonnekkin jossa tytöt tarvitsevat apua kipeimmin. Olen varma että jonain päivänä unelmani toteutuu. Tällä hetkellä minulla ei ole mitään muuta annettavaa kuin sanani. Mutta pelkät sanat avasivat minun sydämeni, niin toivon, että nämä sanat voivat avata jonkun toisen.
Meillä, joille esimerkiksi koulutus on itsestäänselvyys, on velvollisuus auttaa niitä, joille se ei ole.
Tyttöjen kouluttaminen on sijoitus joka koituu koko maailmalle parhaaksi mahdolliseksi ratkaisuksi.

Olen kerännyt tähän alle tietoa lapsiavioliitoista, naisten sukupuolielinten silpomisesta, naisten ja tyttöjen ihmisarvosta maailmalla ja siitä miten tyttöjen kouluttaminen olisi ratkaisu kaikkeen. 


Aaia, 13, Pakistan. Aaia kihlattiin 13-vuotiaana koska hänen perheellään ei ollut varaa pitää häntä koulussa. Aaian äiti, joka oli mennyt naimisiin 14-vuotiaana, kuitenkin vastusti kihlausta ja sai pysäytettyä avioliittoaikeet. Aaia on nyt takaisin koulussa ja hänen äitinsä toimii paikallisena aktivistina lapsiavioliittoja vastaan.
Kuva: Plan international

Tilastoja:
- Maailmassa on 200 miljoonaa silvottua tyttöä
- 97% somalinaisista on silvottu
- Ruotsissa 47% Lähi-idästä tulleista tytöistä on silvottuja
- Maailmassa on 700 miljoonaa (joka kolmas) alaikäisenä naitettua naista
- 15 miljoonaa tyttöä naitetaan alaikäisenä vuosittain
- Intiassa Rajasthanin osavaltiossa 15% lapsimorsiamista ovat alle 10-vuotiaita.
- Lapsiavioliittoja on eniten Nigerissä, jossa 76% naisista on naitettu alaikäisenä
- Köyhissä maissa alle 15-vuotiaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy on synnytys
- 90% teiniraskauksista tapahtuu lapsiavioliitoissa
- 80% ihmiskaupan uhreista on naisia
- 75% AIDS-tartunnoista Saharan eteläpuoleisissa valtioissa - naisilla
- Maailmassa on 774 miljoonaa lukutaidotonta joista 2/3 on naisia
- 72 miljoonaa alakouluikäistä lasta ei pääse kouluun, joista 57% tyttöjä
- 22 000 lasta kuolee nälkään joka päivä
- 80% maailman väestöstä elää alle kymmenellä dollarilla päivässä
- Joka toinen lapsi maailmassa elää köyhyydessä
- Maailmassa on 121 miljoonaa lasta, jotka eivät pääse kouluun
- 150 000 000 tyttöä joutuu seksuaalisen väkivallan uhriksi joka vuosi
- 50% seksuaalisesta väkivallasta maailmassa tapahtuu alle 15-vuotiaille tytöille

Faktoja lapsiavioliitoista:
- Lapsimorsiamet eivät saa kouluttautua ja näin ollen todennäköisesti tulevat elämään köyhyydessä ja aina riippuvaisena perheestä/aviomiehestä.
- Lapselta riistetään päätäntävalta omaan elämäänsä ja vartaloonsa. (Seksuaalisuus, haluaako lapsia, haluaako käydä koulussa, haluaako työpaikan; kaikki päätökset morsiamen elämästä kuuluvat aviomiehelle)
- Lapsimorsiamet jotka synnyttävät alle 15-vuotiaana kuolevat 5 kertaa todennäköisemmin synnytyksessä kuin lähemmäs parikymppiset naiset. Heidän lapsensa eivät välttämättä selviä ensimmäisestä elinvuodestaan. 
- Lapsimorsiamet ovat kykenemättömiä kieltätytymään seksistä tai käyttämään ehkäisya ja näin ovat suuressa riskissä saada HIV/AIDS-tartunta.
- Lapsiavioliitot ovat lailla kiellettyjä suurimmassa osassa maailmaa, mutta laista ei piitata koska perinteet ovat niin syvällä kulttuurissa. 
- Lapsimorsiamet kohtaavat todennäköisesti väkivaltaa avioliitossaan, ja yleensä
ensimmäinen seksikokemus on raiskaus.

Lapsiavioliitot maailmalla:

kuvat: Girls not brides, Plan international

Faktoja naisten sukupuolielinten silpomisesta
Miksi tyttöjä leikataan?
- Varmistaakseen tytön neitseyden aviovuoteeseen asti
- Säädellääkseen tytön seksuaalisuutta ja halukkuutta tekemällä seksistä 
kivuliasta, näin ennaltaehkäistään naisen uskottomuutta.
- Koska naisen sukupuolielimiä pidetään likaisina. Kun ne leikataan pois, 
niin naisesta tulee puhdas. Leikkaamaton nainen vastaa kulttuurissaan huoraa, 
ja on kelvoton menemään naimisiin.
- Tyttöjen silpominen ei ole sidonnainen uskontoon, vaikka sitä esiintyy eniten muslimiyhteisöissä. 
- Kouluttamattomien ja köyhien naisten tyttäret silvotaan todennäköisemmin
- Kulttuurista riippuen tytöt silvotaan joko pienenä lapsena tai teini-iässä
- Suurin osa silpomisista tapahtuu 28 Afrikan maassa, mutta osa muutamissa Lähi-Idän ja Aasian maissa mm. Jemen, Oman, Arabiemiraatit, Malesia ja Indonesia.

kuva: UnicefMitä naisten sukupuolielinten silpomisessa tapahtuu?
Riippuen alueen tavasta ja kulttuurista naisen sukupuolielimet silvotaan eri tavalla joko partaterää tai lasinsirpaletta käyttäen, ilman kivunlievitystä uhrin ollessa täysin hereillä. Lievimmässä menetelmässä klitoriksen huppua haavoitetaan tai se leikataan pois, brutaaleimmassa menetelmässä eli infibulaatiossa koko klitoris, ulommat ja sisemmät häpyhuulet leikataan irti, ja aukko ommellaan kiinni lukuunottamatta pienenpientä aukkoa jota kautta virtsa ja kuukautisveri pääsee poistumaan. Toimenpide on äärimmäisen kivulias ja aiheuttaa erittäin runsasta verenvuotoa, sillä naisten sukupuolielimissä sijaitsee paljon verisuonia ja hermopäätteitä. Toimeenpiteestä toipuminen kestää useita viikkoja, joista osan tytön jalat ovat sidottu yhteen. Tytöt kärsivät yleensä komplikaatioista ja tulehduksista kuten verenmyrkytys, verenhukka, kipusokki ja muut jälkiseuraukset. Näistä voi seurata lapsettomuutta, kivuliaat kuukautiset ja virtsaamisvaikeuksia. Tytöt voivat kuolla kipuun tai verenhukkaan. Synnytykseen liittyy vakavia riskejä ja seksuaalisen mielihyvän tunteminen on lähes mahdotonta. Tytön mennessä naimisiin aviomies leikkaa hääyönä naisen auki partaterällä tai tunkeutuu tyttöön väkisin.

Katso suomalaisen valokuvaajan kuvakooste silpomisseremoniasta Kenialaisessa kylässä:
http://www.vuodenlehtikuvat.fi/category/vuoden-ulkomaan-reportaasi/

Naisten arvo maailmalla
- Köyhissä maissa perheet yleensä myyvät tyttärensä joko prostituutioon tai vaimoksi tai pitävät lasta pakkotyössä tullakseen toimeen. Tyttöjen naittaminen nähdään myös tytön tulevaisuuden turvaamisena, koska omillaan tytön arvo yhteiskunnassa on nolla, ja tytön on lähes mahdotonta pärjätä ilman huolenpitäjää, joka on joko isä, veli, poika tai aviomies.
- Bangladeshilaisia lapsia pyydettiin kertomaan syitä, miksi heidän yhteisössään tulee mennä naimisiin. ’’Miehet menevät naimisiin saadakseen nuoren tytön, seksiä, myötäjäisrahat ja kumppanin. Tytöt menevät naimisiin saadakseen turvatun elämän.’’ 
- Lukuunottamatta länsimaita, naisilla ei ole ihmisarvoa. Naiset ovat taakka yhteiskunnalle ja perheelle, ja ovat olemassa tuottaakseen miehille mielihyvää ja lapsia. Naiset ovat avioliiton kautta laillisesti miesten orjia, ja miehillä on lupa tehdä naisille mitä haluavat, ja päättää kaikki asiat koskien naisen elämää. Miehillä on oikeus rikkoa naisten ihmisoikeuksia, koskemattomuutta ja tehdä väkivaltaa perheensä naisille tulematta tuomituksi. Naisen koulutus nähdään turhana ja tarpeettomana. 
- Muslimiyhteisöissä naisia voidaan syyttää aviorikoksista ja muista häpeällisistä asioista ilman minkäänlaista näyttöä. Jos nainen (pätee miehiinkin) jollain tavalla tuottaa häpeää perheelleen, perhe on velvollinen kostamaan kunniansa vuoksi, kostaminen tapahtuu yleisesti mm. kivittämällä, pahoinpitelemällä, heittämällä happoa syytetyn päälle tai kasvoille, kiduttamalla tai jopa murhaamalla. 
- Naimaton tyttö nähdään jatkuvana häpeän tuottamisen uhkana perheelle.
- Nainen nähdään taloudellisena taakkana, ja tyttövauvoja abortoidaan ja tapetaan ensimmäisen elinvuoden aikana niin paljon, että esimerkiksi Intiassa paikoittain 1000 poikaa kohden on 700 tyttöä.

Ihmiskauppa maailmalla:Kuvat: YK


Naisten kouluttaminen
Mitä jos saisimme koulutettua enemmän tyttöjä?
- Jos kaikki Afrikan naiset kävisivät koulun loppuun asti, voisimme vähentää synnytyskuolemia 70% 
- Jos kaikki naiset kävisivät alakoulun, lasten kuolemat vähenisivät 15%
- Jos kaikki naiset kävisivät yläkoulun, lasten kuolemat vähenisivät 50%
- Jos kaikki naiset kävisivät alakoulun, 1,7 miljoonan lapsen ei tarvitsisi kokea aliravitsemusta ja nälkäkuolemaa
- Jos kaikki naiset kävisivät yläkoulun, 12 miljoonan lapsen ei tarvitsisi kokea aliravitsemusta ja nälkäkuolemaa
- Jos kaikki naiset kävisivät yläkoulun Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, ja Etelä, ja Länsi-Aasiassa, teiniraskaudet vähenisivät 60%
- Jos kaikki naiset kävisivät yläkoulun, lasten syntyvyys ja kuolleisuus laskisi puolella. 
- Jos kaikki naiset kävisivät yläkoulun, lapsiavioliitot vähenisivät 2/3 verran.
- Pakistanissa alakoulun käyneet naiset ansaitsevat 51% siitä mitä miehet ansaitsevat.
- Pakistanissa yläkoulun käyneet naiset ansaitsevat 70% siitä mitä miehet ansaitsevat.
- Brasiliassa naisten työllisyys nousee 50% jos he ovat käyneet alakoulun, 60% jos he ovat käyneet myös yläkoulun. 
- Kouluttaminen valtuuttaa tyttöjä taistelemaan sukupuolisyrjintää vastaan
- Tytöt ja naiset joita on koulutettu tiedostamaan omat oikeutensa, ovat itsevarmempia puolustamaan vapauttaan tehdä omat päätökset koskien omaa elämää. He parantavat omaa ja lastenta terveyttä ja selviytymistodennäköisyyttä ja ovat kelpuutettavia työntekijöitä. 
Kouluttamalla tyttöjä voidaan vähentää lapsiavioliittoja, sukupuoliväkivaltaa, perheväkivaltaa ja ihmiskauppaa. Tämä tarkoittaisi parempaa elämää tytöille, ja turvallisempaa, terveellisempää ja menestyvämpää maailmaa kaikille.Tutustu kohtiin paremmin täällä:


Tytöt ovat kuin maailman harvinaisin kukka. Tytöt tarvitsevat koko maailman panosta selviytyäkseen. Kuinka kauan maailma voi hyväksyä että osassa maailmaa naisen arvo ei ole sen suurempi kuin kotieläimen? Tämä ongelma koskee jokaista, vaikka olisitkin vain yksi suomalainen tyttö jonka ei tarvitse murehtia näistä asioista omassa elämässään. Sua tarvitaan. Vaikka et mitään muuta pystyis tarjoamaan kun sun sanat. Niitä tarvitaan.

Ida ErämaaKatso nämä dokumentit:
Girl rising
Desert flower (elokuva)
He named me Malala
Blood brother
Honor diaries
Saving face
Born into brothels
The world before her
Girl killers
The day that my god died
The cut

Lähteet:
WHO 
Girls not brides
Unicef
Sosiaali- ja terveysministeriö
Väestöliitto
Unesco
YK
Girl rising
Plan international
Global issues
Malala fund

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Malli: Simple Grey Variant © Koodikielellä